Μέθοδοι Παρέμβασης

Untitled2

 Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεια και συμβουλευτικη

Η θεραπευτική προσέγγιση που εφαρμόζεται στο κέντρο μας είναι η γνωστική- συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, προσαρμοσμένη σε ενήλικες  και σε παιδιά, εφαρμόζοντας τα κατάλληλα διαμορφωμένα εργαλεία και τεχνικές.

Βασική αρχή του γνωστικου-συμπεριφορικού μοντέλου αποτελεί  η αντίληψη ότι, τα συναισθήματα μας καθώς και οι συμπεριφορές μας επηρεάζονται από τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε/ ερμηνεύουμε μια κατάσταση ή ένα γεγονός. Οι σκέψεις που κάνουμε δηλαδή, αρνητικές ή θετικές, επηρεάζουν με ανάλογο τρόπο το συναίσθημα και την συμπεριφορά μας.

 Σε εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί, η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία έχει αποδειχθεί  η πλέον αποτελεσματικότερη θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση ζητημάτων άγχους στα παιδιά, διαχείρισης θυμού και γενικότερα αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων. Αποτέλεσμα της παρεμβασης είναι η βελτίωση της διάθεσης των παιδιών καθώς και η διαχείριση της συμπεριφοράς τους με έναν πιο ισορροπημένο τρόπο.

 Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι ο χαρακτήρας της προσέγγισης είναι εκπαιδευτικός. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί/ ο έφηβος/ ο γονέας εκπαιδεύονται σε νέα «εργαλεία» και τεχνικές αντιμετώπισης των δυσκολιών τους, ώστε αυτά να αποτελέσουν εφόδια για τη ζωή τους γενικότερα.

Εφαρμοσμένη ανάλυση συμπεριφοράς- ΑΒΑ

Η Εφαρμοσμένη Ανάλυση της Συμπεριφοράς ΕΑΣ (Applied Behavior Analysis-ΑΒΑ) είναι μια μέθοδος παρέμβασης και εκμάθησης, ιδιαιτέρα αποτελεσματική σε μαθητές με αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές. Βασίζεται στην βασική αρχή του συμπεριφορισμού, σύμφωνα με την οποία η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα κοινωνικής μάθησης μέσω της αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον. Η επανάληψη ή η εξάλειψη της καθορίζεται από την συνέπεια που θα έχει (θετική ή αρνητική).

Η θετική ενίσχυση είναι βασικός παράγοντας αυτής της προσέγγισης. Όταν μια συμπεριφορά έχει ως αποτέλεσμα μια θετική ενίσχυση (π.χ επιβράβευση), τότε η πιθανότητα η συγκεκριμένη συμπεριφορά να επαναληφθεί στο μέλλον είναι πολύ μεγάλη. Η ΕΑΣ εφαρμόζει διάφορες τεχνικές θετικής ή αρνητικής ενίσχυσης, με στόχο τη θετική τροποποίηση της συμπεριφοράς. Όλες οι τεχνικές βασίζονται στο τρίπτυχο ABC:

  • Antecedent – αυτό που συμβαίνει πριν την εμφάνιση μιας συμπεριφοράς,
  • Behavior- η ίδια η συμπεριφορά.
  • Consequence-αυτό που συμβαίνει μετά την συμπεριφορά, η συνέπεια.

Σε συνεργασία με την οικογένεια, ορίζουμε τις συμπεριφορές που θέλουμε να πετύχουμε, καταγράφουμε τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές του παιδιού που θέλουμε να αλλάξουμε και δουλεύουμε συνεργατικά ως προς αυτές. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τους ιδανικούς ενισχυτές του παιδιού, έτσι ώστε να του δίνεται ισχυρό κίνητρο να προσπαθήσει και να κατακτήσει νέες συμπεριφορές.

SIMATA

Τα SIMATA είναι μια μέθοδος παρέμβασης στην αναπτυξιακή λεκτική δυσπραξία. Καθώς μεγαλώνει ο πληθυσμός των παιδιών με Αναπτυξιακή Λεκτική Δυσπραξία, κρίθηκε απαραίτητο να δημιουργηθεί μια μέθοδος παρέμβασης ειδικά για τη συγκεκριμένη διαταραχή.
Τα παιδιά με Δυσαρθρία εμφανίζουν δυσκολίες στην ικανότητα κινητικής εκτέλεσης της ομιλίας κυρίως εξ αιτίας κάποιας μυικής δυσλειτουργίας ή/και βλάβης του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Η διαταραχή μπορεί να εμφανιστεί στην αναπνοή, την αντήχηση, τη φώνηση, την άρθρωση και την προσωδία. Η Αναπτυξιακή Λεκτική Δυσαρθρία μπορεί να εμφανίζεται σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές (όπως είναι η Εγκεφαλική παράλυση, μυοπάθειες – μυασθένεια, σύνδρομα, τραύματα στο ΚΝΣ).

Floortime

Το Floortime (Παιχνίδι στο πάτωμα) είναι μία μέθοδος θεραπείας για παιδιά με Αναπτυξιακές δυσκολίες ή Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), η οποία βασίζεται στο μοντέλο DIR (Developmental, Individual-difference, Relationship-based model) και μεταφράζεται στα ελληνικά “Αναπτυξιακό, Εξατομικευμένο και Βασισμένο στο Συναίσθημα μοντέλο”.

Το μοντέλο δίνει έμφαση στην αισθητηριακή ρύθμιση, στη δημιουργία σχέσεων και στην αλληλεπίδραση. Μέσα από το παιχνίδι και την διασκέδαση βοηθάει το παιδί να εμπλακεί σε ένα κύκλο αλληλεπιδράσεων, καθώς και να αναπτύξει διάφορες κοινωνικές, γνωστικές και συναισθηματικές δεξιότητες. Έπειτα, ακολουθώντας τα αναπτυξιακά ορόσημα, βοηθάει το παιδί να αναπτύξει άλλες δεξιότητες, όπως αυτές του παιχνιδιού, της συμβολικής, της λογικής και της αφηρημένης σκέψης. Το Floortime δεν δρα μεμονωμένα στην ομιλία, τις κινητικές ή γνωστικές δεξιότητες, αλλά απευθύνεται σε αυτούς τους τομείς μέσω της εστίασής του στη συναισθηματική ανάπτυξη.

Skip to content